Kohta on aika huilata hetki! Juhlakausi tarjoaa mahdollisuuden kaivattuun taukoon. Itselläni se alkaa huomisesta ja kestää loppiaiseen asti. Siinä välissä ehtii siis vaihtua vuosi, joten nyt on hyvä hetki kurkata taaksepäin ja ihmetellä, mitä vuosi 2020 toi Linjoille.

 

KORONA näkyi ja kuului kaikkialla, niin meilläkin. Maaliskuun puolessa välissä päivystyspuhelimet hiljenivät viikoiksi, vaikka linjat olivat auki normaaliin tapaan. Korona vyöryi Suomeenkin ja tuntui, että ihmisillä oli hetken kaikki ajatukset pandemiaan reagoimisessa. Toukokuun alussa hiljaisuus rikkoutui rytinällä; puhelimitse, nettisivujen kautta ja sähköpostilla alkoi tulla kiihtyvällä tahdilla yhteydenottoja. Alkoivatko seinät kaatua kodeissa päälle, kun koululaisetkin jäivät kotiin etäopiskelemaan? Ainakin yhteydenottajien puheissa koronan kerrottiin kärjistäneen perhetilanteita.

Koronakevät toi digiloikan myös meidän toimistollemme. Vertaisryhmät siirtyivät videopuhelupalveluihin, kuten myös osa yksilötapaamisista. Aiemmin lähes yksinomaan kasvokkain tapahtunut asiakastyö sai luontevalla tavalla rinnalleen uuden tavalla olla yhteydessä. Syksy toi kasvomaskit ensin ryhmiin, sitten kaikkeen muuhunkin työhön. Tämäkin muutos tuntui ennen kaikkea luontevalta.

Uusi normaali, niinpä.

 

TURVALLISILLE RAITEILLE, oikeusministeriön rahoittama kolmevuotinen hanke, käynnistyi syksyllä. Yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton ja Mikkelin Viola -väkivallasta vapaaksi ry:n kanssa on tarkoitus synnyttää ja juurruttaa valtakunnallinen malli väkivallan katkaisutyöhön. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Suomessa on lähitulevaisuudessa yhtenäinen ja tutkitusti toimiva tapa työskennellä väkivallan käyttäjien kanssa.

Kiitos jo nyt osallisille.

 

JOTAIN UUTTA JA JOTAIN TUTTUA. Olemme saaneet taloon uusia ammattilaisia. Teija, Juho, Suzanne ja Minna ovat tuoneet toimintaan hyvän sekoituksen tekemisen intoa sekä raikasta ja samaan aikaan pohtivaa näkökulmaa. Ja ennen kaikkea tinkimättömän ammatillista osaamista. Yhdistyksen periaate on jatkuva kehittäminen ja kehittyminen. Siihen uusien ihmisten tuomat uudet tuulet sopivat kuin nakutettu. Paljon uutta on syksyn aikana jo saatu aikaan, mutta ensi vuodelle riittää myös monenlaista puuhaa.

 

Tämän kaiken keskellä homman ydin pysyy samana: kodeissa havahdutaan siihen, että käytöksen pitää muuttua. Otetaan yhteyttä. Painetaan ovisummeria. Istutaan alas ja puhutaan.

 Ja tehdään muutos.

 

 

Mika Värränkivi

Vastaava väkivaltatyön asiantuntija

Lyömätön Linja Espoossa ry

facebook_page_plugin